Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elszámoltatja-e majd a Fidesz
  2010-01-03 21:39:36, vasárnap
 
  Elszámoltatja-e majd a Fidesz a Fideszt?


* Szerző:
o Szebb Jenő

Manapság naponta tapasztaljuk, hogy a berezelt parlamenti pártok egyre-másra nyúlják le a Jobbik programpontjait, sőt, már a szlogenjeit is. E sorok írója a saját fülével hallotta, amikor egy kabai kopjafaavatáson az emeszpés szónok a következőt bírta belemondani a mikrofonba, anélkül, hogy rárogyott volna az ég: Magyarország a magyaroké!

De most vessük inkább vigyázó szemünket a másik nagy parlamenti pártra, a Fideszre, és a Jobbik másik kiemelkedő jelentőségű célkitűzésére, az elszámoltatásra. Azt nyilván mindenki belátja, hogy a teljeskörű elszámoltatás zászlóra tűzése nem a nyolc éve regnáló hatalom érdeke, ezt a jelmondatot leginkább a Fidesz próbálja kisajátítani. A kérdés az, hogy mennyiben tekinthető hitelesnek a narancsosok ilyen irányú hőbörgése.

Az alábbi válogatást - az egyszerűség kedvéért - egyetlen ügyre és egyetlen személyre hegyeztük ki. Olyan ügyről van szó, amelyet Hajdú-Bihar megyei olvasóink számára nem kell különösebben bemutatnunk, de talán nincs olyan, a közügyek iránt érdeklődő ember az országban, aki ne hallott volna a Hajdú-Bét nevű részvénytársaság történetéről.

A Hajdú-Bét történetét az Index így foglalta össze: "A debreceni központú cég egykor az ország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a víziszárnyas termékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett. Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette. A cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, és felszámolást kért maga ellen. A többnyire családi vállalkozásokat működtető gazdák nagyrészt teljesen tönkrementek, mindenüket elveszítve többen öngyilkosok lettek. 2003 végétől kezdődtek a károsultak tüntetései is."

A személy pedig, akire fentebb már utalást tettünk, a Fideszhez ezer szállal kötődő Gansperger Gyula, aki a Hajdú-Bét és a Wallis egyik magas beosztású vezetője volt akkor, amikor a fent vázolt események zajlottak. Sőt, Gansperger személyesen írta alá a Hajdú-Bét székhelyáthelyezési kérelmét. A rossz nyelvek szerint ezen áthelyezés révén nyert annyi időt a cég, hogy azalatt kézen-közön eltüntethették a cégvagyont. Az áthelyezés után kezdeményezett felszámolási eljárást önmaga ellen a Hajdú-Bét. Mindennek az a jelentőssége, hogy ugyan a libatartók már korábban kérték a felszámolást, de eredménytelenül. Ha az ő kezdeményezésükre számolják fel a céget, akkor elsőként az ő igényeiket kellett volna kielégíteni, így azonban a sor végére kerültek. Ebben a gyalázatos eljárásban segédkezett a fideszes kötődésű Gansperger Gyula, aki a Fidesz-kormány alatt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. vezére is volt, egészen 2001-ben bekövetkezett lemondásáig.

Gansperger működéséről és lemondásának lehetséges okairól érdekes cikk jelent meg a Magyar Narancs 2001. március elsejei számában. A publicisztikát Suchman Tamás jegyezte, aki a Horn-kormány privatizációs minisztere volt 1995-96 között. Ebből az írásból idézünk az alábbiakban:

A kormányváltás napjaiban már csak nosztalgiából is figyeltem, hogy a kampányhoz és az előző nyolc évhez képest miként változtatják meg a privatizációról vallott nézeteiket a Fidesz vezetői. A külföldi befektetők is figyeltek, a hazaiak nemkülönben; olyannyira, hogy a tőzsde kis híján összeomlott. Ha ugyanis a polgári kormány a magántulajdon fontosságát úgy hangsúlyozza, hogy közben az állami vagyon lebontásához kapcsolódó minden korábbi kormányzati döntést nem egyszerűen bírál, hanem azok jogszerűségét vitatja, akkor a legkevesebb, hogy az érintettek elgondolkodnak. (...) A Vasárnapi Újság és a kormány számára fontos más orgánumok ösztökélésére Orbán Viktor miniszterelnök dicsérően nyilatkozott: biztos, hogy nem indítunk pereket a privatizáció felülvizsgálatára, mert azokat sorban elveszítenénk.

Micsoda különbség volt ez a kampányban hangoztatott jelszavakhoz képest: felülvizsgáljuk!, megvizsgáljuk!, helyreállítjuk az eredeti állapotot!, nyilvánosságra hozzuk a szerződéseket, mert a polgároknak tisztában kell lenniük és a többi. Ha ezekben a napokban, a "kevesebb mint rendszerváltás, több mint kormányváltás" napjaiban egy olyan szakembert vagy politikust neveztek volna ki az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. élére, aki az elmúlt években semmilyen kapcsolatban sem állt a privatizációval, és ő meghirdeti a "tiszta kéz, hideg fej, forró szív" privatizációs stratégiáját, akkor sok minden világossá válhatott volna a közvélemény számára.

De nem ez történt.

A kormány a megbízható baráti kör egyik legmegbízhatóbb tagját, Gansperger Gyulát jelölte ki az ÁPV Rt. élére. Hogy az új vezér pontosan milyen eligazítást kapott, nem tudjuk. Csak sejthetjük igyekezetét, törekvéseit, amelyek a magánosítás és a vagyonkezelés titkosítására vonatkoztak - az évente kiadott és tökéletes ködösítéssel megalkotott sajtóközlemények többre nem adnak lehetőséget.

Gansperger Gyula hosszú éveket töltött el a privatizációs szervezet felügyelőbizottságában (fb). A hatályos törvények szerint ugyanis az állami vagyon magánosítását e bizottságon keresztül közvetlenül is figyelemmel kísérhették a pártok képviselői. Ha rosszindulatú akarok most lenni, akkor azt mondom: az 1994 és 1998 közötti tömeges privatizációban az fb tagjai társtettesek voltak. (...) A minap lemondott vezérigazgató annak idején, fb-tagként az én irodámtól nem messze kapott szobát, és főhivatásszerűen gyűjthette az anyagokat, előterjesztéseket, leendő bizonyítékokat az akkori kormányzat privatizációs tevékenységéről. És világgá kürtölhette volna már akkor: "itt nagy disznóságok folynak."

De nem tette.

Ehelyett készült, miként pártja is. Igyekezett képbe kerülni. A disszonancia az előző ciklusban a privatizáció ellen tüntető fideszes gazdaságpolitikusok és Gansperger hallgatása között már-már mulatságos volt. Ma már sejteni lehet, hogy miről hallgatott. Egyszer talán érdemes lenne evvel is foglalkozni.

A kormányváltás utáni első pillanatokban - a megelőző időszak politikai retorikája miatt - az is kérdéses volt, hogy fog-e egyáltalán privatizálni az új elnök-vezérigazgató, vagy inkább államosításra és legfeljebb vagyonkezelésre vállalkozik. Mindkettőre volt esély. Nem nagy fantázia kellett annak felméréséhez, hogy mi történt az első napokban. Megjelentek a fiúk, és azon tanakodtak, mi marad nekik, ha adnak, és mi, ha vesznek. Találkoztam olyanokkal, akik nyíltan a szemembe mondták: igaz, hogy már mindent elosztottatok, de vannak még ötleteink.

És megkezdődött a munka. Az ÁPV Rt. portfóliójába 223 cég tartozott, ezek közül 105 tartós állami tulajdonnak minősült. A volt állami vagyon 20-25 százalékáról van szó. Ha a vezetés tisztességesen folytatja elődei munkáját, akkor a még eladható vagyon értékesítése és a folyamat lezárása nem vesz többet igénybe egy évnél. Ez a stratégia azonban nem adott volna lehetőséget Gansperger Gyula küldetésének megvalósítására. A küldetés ennél bonyolultabb volt.

(...) A Fidesz környezete tele van átváltozóművésszel. A cégek alapítása, átalakítása, összevonása számukra rutinfeladat. Megkezdődött a portfóliógyártás. A tb-vagyon, a Postabank, a Reorg, a Magyar Fejlesztési Bank szaporítják a "megtalált" vagyontárgyak számát. Ez a vagyon közelítőleg akkora, mint amekkora az ÁVÜ-é volt annak idején. Hatalmas. A folyamatok PR-szempontból kifogástalanul szervezettek. Egy és ugyanazon a napon adnak ki sajtóközleményt a Matáv-részvények 75 milliárdos értékesítéséről (már nem bírálják visszamenőleg a Matáv privatizációját), és nyilatkoznak a privatizációt felváltó vagyonkezelés fontosságáról.

A csapdák azonban folyamatosan épülnek Gansperger köré. A Postabank ügyének ÁPV Rt.-s kezelése úgymond átcsúszik az elnök-vezérigazgató asztalára. (...) A konszolidáció 90 milliárd helyett a kimutatások szerint 180 milliárdjába került az államnak. A különbségről a Postabank követeléseit kezelő Reorg Rt. vezérének, Lenk Gézának a távozása, majd Auth Henriknek, a Postabank elnökének kapitulációja és végül Gansperger lelépése után soha senki nem nyer majd tiszta képet.

Az elnök ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Feje fölött látja a sötét felhőket, egyre idegesebben igazgatja szemüvegét a sajtótájékoztatókon, és azon gondolkodik, hogyan kellene szabadulni. Az ideológusok baráti tanácsa - "időben kimentünk, Gyula, csak addig tarts ki!" - nem túl biztató. Egyre több kérdésben vitatkozik a vezetéssel, de végső következtetésre nem jut. Sodródik. De a sokmilliárdos bevállalások és a privatizációs kudarcok lassan érlelik a döntést. Ha kéréssel fordulnak hozzá, udvariasan a párttámogatás erősségéről is érdeklődik. És egyre több kérdésben nem maga hoz döntést. Az igazi kihívás az ÁPV Rt. átszervezésében mutatkozik. Ugyanis a valódi, mondhatnám büntetőjogi felelősség itt fogalmazódik meg. Ha három utódszervezetre szakad szét az ÁPV Rt., akkor az átszervezés folyamatában - anélkül, hogy az elmúlt 11 év valamennyi felelős vezetője elszámolna a magyar népnek az állami tulajdonnal - fel fog szívódni minden tény, és bizonyíthatatlanná válnak mind a pozitív, mind a negatív folyamatok.

És ekkor a MIÉP-nek lesz igaza. (Igaz is, a MIÉP. Szinte hihetetlen, ahogy minden energiájukat az 1990-1998-as időszak vizsgálatára koncentrálták, és e tragikus összekacsintás eredményeként szinte alig foglalkoztak a jelenleg folyamatban lévő ügyekkel.)

A kormány eközben világosan jelzi szándékát: az ÁPV Rt. betöltötte hivatását, és ezután az állami vagyon hatékony kezelése kap hangsúlyt, nem pedig a privatizáció. Az egységes állami holdingra vonatkozó törvényjavaslatot az előző kormány alatti ÁPV-vezetés kidolgozta és az új vezetés asztalán hagyta. "Ez túl átlátható" - mondta az elnök egyik tanácsadója. El is vetették. Ezek után szinte érthetetlen, hogy Gansperger kellő áttekintés és önkritika nélkül miért határozta el a közelmúltban a tartós állami tulajdonnak minősített 12 állami gazdaság privatizációjának támogatását. A leendő tulajdonosi struktúra gyorsan elkészült, de a legújabb hírek szerint a gazdaságok privatizációja már az MFB-ben folytatódik, ahol is a leköszönt vezér folytatni kívánja munkáját.

(...) Gansperger Gyula nem gyáva ember, de úgy tűnik, folyamatosan fél valamitől. Új székbe ülve lesz ideje gondolkodni és választ, magyarázatot adni saját feltett kérdéseire. Ha a pletykák igazak, akkor a miniszterelnökkel való korábbi kiváló kapcsolata feszültté vált. A fáma szerint egy alcsúti meccs után az öltözőben megkérdezték Orbán Viktortól, hogy az ÁPV Rt. igazgatósága vajon miért kívánja meghosszabbítani bizonyos nagyságrendű állami földterületek bérleti szerződéseit. Ez a döntés ugyanis ellentmond az állami birtokpolitika kialakulóban lévő koncepciójának, és mind- azoknak a törekvéseknek, amelyek a tsz-ek, a vörös és zöld bárók ellehetetlenítésére vonatkoznak. A miniszterelnök már útközben felvette a telefont. "Gyula, hoztatok ti ilyen döntést? És ha igen, akkor miért?" - kérdezhette Orbán. A kérdés kapóra jöhetett. A válasz határozott igen volt. Kellemetlen részletek derülhettek ki. És lehet, hogy mind a ketten erre a pillanatra vártak. Lehet, hogy Gansperger Gyula megijedt - egyszerűen félt felelősséget vállalni a bizonytalan sorsú százmilliárdokért.

Másnap bejelentette lemondását. Igazi fideszes módjára: a tömeges privatizáció véget ért, új napok, új kihívások, új harcok várják, mondta.

A valódi okokat, lehet, soha nem fogjuk megtudni.

Forrás: Magyar Narancs

Nos, kedves olvasónk, ha sikerült átrágnia magát a fenti betűtengeren, most tegye föl magának a kérdést: mégis, kitől várható ebben az országban teljeskörű elszámoltatás? A Fidesztől vagy a Jobbiktól?



http://szebbjovo.hu/node/1552
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: sajtóközlemények, főhivatásszerűen, részvénytársaság, portfóliógyártás, meghosszabbítani, átszervezésében, megvalósítására, tevékenységéről, privatizációban, privatizációról, utódszervezetre, privatizációval, vagyonkezelésre, kopjafaavatáson, következtetésre, sajtóközleményt, vállalkozásokat, elszámoltatásra, privatizációját, legmegbízhatóbb, programpontjait, eredménytelenül, felülvizsgáljuk, értékesítéséről, összekacsintás, legjelentősebb, tisztességesen, bizonyítékokat, miniszterelnök, kezdeményezett, rendszerváltás, előállításában, helyreállítjuk, publicisztikát, birtokpolitika, kifogástalanul, berezelt parlamenti, saját fülével, kabai kopjafaavatáson, emeszpés szónok, következőt bírta, másik nagy, teljeskörű elszámoltatás, jelmondatot leginkább, narancsosok ilyen, alábbi válogatást, egyszerűség kedvéért, közügyek iránt, debreceni központú, ország egyik, víziszárnyas termékek, egyik legjelentősebb, Szebb Jenő, Wallis Rt, Gansperger Gyula, Állami Privatizációs, Magyar Narancs, Suchman Tamás, Vasárnapi Újság, Orbán Viktor, Vagyonkezelő Rt, Gansperger Gyulát, Magyar Fejlesztési Bank, Reorg Rt, Lenk Gézának, Auth Henriknek, Orbán Viktortól,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Különös!  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Tehetségtelen gyerek nincs.  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  802 esztendeje, 1222. április ...  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Április 22. a Föld napja,  A Gömb  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  képre írva  Facebookon kaptam  A Föld napja  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Gaál Viktor gondolata  A fenyő nem szép fa, (...)  S a dalok tanulsága  Egyszerűen  Sokkal bölcsebb a természet,  Bella István: Zsoltár  Próbálkozni kell ahhoz,  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  A végzet az  Sokkal bölcsebb a természet,  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Beney Zsuzsa  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  A boldogság ült a világvégén  Naplemente  próbáljuk ki az őszinteséget  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Ünnepelj csak  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
berezelt parlamenti, saját fülével, kabai kopjafaavatáson, emeszpés szónok, következőt bírta, másik nagy, teljeskörű elszámoltatás, jelmondatot leginkább, narancsosok ilyen, alábbi válogatást, egyszerűség kedvéért, közügyek iránt, debreceni központú, ország egyik, víziszárnyas termékek, egyik legjelentősebb, orosz válság, csőd szélére, 2003-ban kialakult, víziszárnyas-piac szereplőit, többnyire családi, károsultak tüntetései, személy pedig, fent vázolt, rossz nyelvek, áthelyezés után, gyalázatos eljárásban, fideszes kötődésű, publicisztikát Suchman, írásból idézünk, kormányváltás napjaiban, előző nyolc, privatizációról vallott, külföldi befektetők, hazaiak nemkülönben, polgári kormány, magántulajdon fontosságát, állami vagyon, érintettek elgondolkodnak, kormány számára, privatizáció felülvizsgálatára, kampányban hangoztatott, eredeti állapotot, polgároknak tisztában, olyan szakembert, elmúlt években, közvélemény számára, megbízható baráti, vagyonkezelés titkosítására, évente kiadott, privatizációs szervezet, hatályos törvények, pártok képviselői, minap lemondott, akkori kormányzat, előző ciklusban, privatizáció ellen, kormányváltás utáni, megelőző időszak, első napokban, szemembe mondták, volt állami, vezetés tisztességesen, folyamat lezárása, stratégia azonban, küldetés ennél, cégek alapítása, vagyon közelítőleg, folyamatok PR-szempontból, napon adnak, privatizációt felváltó, csapdák azonban, kimutatások szerint, elnök ritkán, nyilvánosság előtt, sötét felhőket, ideológusok baráti, sokmilliárdos bevállalások, privatizációs kudarcok, párttámogatás erősségéről, igazi kihívás, átszervezés folyamatában, magyar népnek, állami tulajdonnal, negatív folyamatok, 1990-1998-as időszak, jelenleg folyamatban, kormány eközben, egységes állami, előző kormány, elnök egyik, tartós állami, leendő tulajdonosi, legújabb hírek, gazdaságok privatizációja, leköszönt vezér, pletykák igazak, miniszterelnökkel való, fáma szerint, alcsúti meccs, öltözőben megkérdezték, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.